Blog CQtrainer
CQ trainer - Jeroen Jansen

Staan we samen wel sterker?

Nu het einde van het jaar eindigt vind ik het een mooi moment om even terug te kijken. Mij viel op hoe mensen zich verbinden aan elkaar op basis van overeenkomsten in standpunten over de covid-bestrijding. Hoe men betrokkenheid vindt bij elkaar. En een groep waar je bij hoort is voor mensen wereldwijd altijd al belangrijk geweest. Zeker in tijden dat het leven minder voorspoedig verloopt. Het geeft je troost, steun, begrip en een gevoel van controle. En juist in die verbinding met de groep raken we afgezonderd van de andere mensen.


Alleen zijn we allemaal verschillend. Zelfs binnen de groep. In hoe we eruit zien, wat we voelen en mooi vinden, wat onze eigenaardigheden zijn en hoe we gemotiveerd raken. Niemand is hetzelfde, al denken we dat soms van wel. En dat is maar goed ook!


Want door die diversiteit kun je leren van hoe een ander met een vergelijkbare situatie omgaat. We kunnen juist als mens alleen leren van onze onderlinge verschillen. Zo kunnen we elkaar helpen in onze ontwikkeling.


Als we allemaal hetzelfde waren zouden we verstrikt raken in een onveranderlijke controleerbare Status Quo, wat de dood wordt voor geest, creativiteit, levenslust en liefde. Eeuwige slaap in geordende saaiheid van overzichtelijkheid. Dus frictie, onenigheid, conflict en weerstand is nodig om te kunnen genieten, groeien en liefhebben. Deze tegenstrijdigheid is wellicht het leven.


CQ verschillen leren
Photo by Belle Co from Pexels

Hoe ga jij met een afwijkende mening om?

Durf jij eerlijk naar afwijkende perspectieven te luisteren & ervan te leren? Of geeft het frustratie? Hier gaat inclusie in feite over.


Deze COVID-crisis daagt je uit te zien wat inclusie daadwerkelijk is. Het test je. Door niet je heil te zoeken in uitsluiten van groepen mensen. Juist nu de afstand tot thuiswerkende medewerkers en klanten alleen maar groter is geworden en de kans op afwijking meningsvorming groeit.


Het COVID-beleid creëert felle voor- en tegenstanders en hierdoor polarisatie. De uitlatingen online en in de media worden steeds grilliger. Op zich gebeurt dit wel vaker en kan ons juist kritisch maken. Maar ik heb vanuit mijn werkervaring met vluchtelingen heel vaak de keerzijde meegemaakt. Namelijk dat mensen zover werden uitgesloten dat het levensbedreigend werd. Misschien is het wel de schaduwzijde van onze menselijkheid. Want wanneer we onze autonomie verliezen en onze persoonlijke invloed verminderd, dan zoeken steun we bij anderen, bij een groep. Die steun kan, wanneer angst groot is, omslaan in polarisatie, waarbij we actief gaan mensen uitsluiten om onszelf sterker te maken. De klassieke strijd van wij tegen zij.


Dit soort strijd spreekt mensen helaas snel tot de verbeelding. Neem “the battle of the sexes” als de mannen tegen de vrouwen. Heel stereotyperend en nooit echt helemaal de werkelijkheid. In de werkelijkheid zijn we allemaal anders. Hebben we allemaal onze pijn die we proberen te verbergen of verbloemen. Zo kan ik je verzekeren dat als je eens wist wat een ander allemaal doormaakt, je anders over hem gaat oordelen!


Kracht van ons mensen ontstaat hem juist door niet naar de ander te wijzen om wat diegene ‘fout’ doet, maar door elkaar te helpen op momenten dat we het zwaar hebben en er even niet zelf uitkomen. Besef wat jij zou willen als het voor jou even tegenzit!

Inclusie is het grijs in het Zwart-Wit denken!
Ze zien het helemaal verkeerd
Photo by Pressmaster from Pexels

© CQtrainer - Jeroen Jansen

Toegankelijke informatie eerst, het vreemde misschien later!

Wanneer we in het buitenland zijn, beseffen we allemaal dat het anders kan lopen dan verwacht. Andere omgeving met andere manieren, vraagt om geduld en anticiperen. Want de cultuur heeft zo’n impact daar en daarom loopt het niet allemaal even logisch voor je.


Wanneer we dan hier thuis op het werk zijn, denken we alleen dat dat binnen interculturele samenwerking niet meer van kracht is. Zoals in de begeleiding van statushouders of expats bijvoorbeeld. Want dan zijn we aan het werk en we houden graag werk & privé gescheiden. Dit is een hele idealistische instelling die in de praktijk helaas bedrogen uitkomt. Puur omdat we handelen vanuit onze ‘roots’ die we van kleins af aan hebben meegekregen. En de mens van nature conservatief toegankelijk informatie eerst verwerkt. Ongeacht waar ze vandaan komen. Dus ook de statushouders. Wat betekent dat het minder toegankelijke van de vreemde Nederlandse cultuur minder snel doordringt!


Dat wat jij toegankelijk vindt is niet voor iedereen dus hetzelfde. Sterker nog, er is meer verschil dan we erg in hebben. Deze diversiteit is cruciaal voor groei en innovativiteit.


Speel hier wijs op in. Probeer eens een vrijblijvende kennismaking met CQ om je eigen beeld te vormen. Ik kom graag langs voor die kennismaking of ontmoet online.


Ja maar hier is dat anders

© CQtrainer - Jeroen Jansen

Misleiding door verleiding

De documentaire “The social dilemma” laat interessant en zorgwekkend zien hoe invloedrijk de advertentie-technologie werkt. Hoe het onze aandacht trekt en dit als product verkoopt. Waardoor mensen polariseren en tegenover elkaar komen te staan.


Alleen het effect van het COVID-19 al zet groepen mensen tegen elkaar op. Volg je de aanwijzingen van de overheid of volg je het verzet van complottheorieën? Zoek je je heil in spiritualiteit of was je je handen kapot met hygiene-gel.


Culturele oorlogen tussen groepen die elkaar zwart maken met theorieën en argumenten die beiden niet waar zijn. Dat is niet nieuw in de wereld van de mensheid. Ik heb vele verhalen en ervaringen gehoord van vluchtelingen afgelopen 20 jaar. In Myanmar is social media gebruikt om de gemoederen onder de bevolking op te zetten tegen de moslims. Waarom zou dat niet bij ons kunnen gebeuren?


Iets wat ik heb geleerd is dat zelfoverschatting zo menselijk is. “Nee bij mij gebeurt dat niet. Ik weet wat ik doe”, “Cultuur heeft geen invloed op mij want ik ben me bewust van wat ik doe!”


Het zorgelijke ontstaat bij mij omdat mensen niet eerder zo snel en grootschalig gevoed werden door informatie vanuit Facebook, Google, Instagram, Pinterest, Whatsapp. Iedereen krijgt datgene te zien wat je aandacht trekt.



Denk daar eens goed bij na! Je wordt bevestigd in je interesse, niet in wat goed voor je is. Het is niet objectief. En dit voed je menselijke behoefte om je met anderen te verenigen in je gedeelde strijd. Stop met het blindelings en bevlogen rond sturen van fake-news & complottheorieën. Dit wekt alleen haatzaaierij. En onze wereld is mooi buiten de social media platforms. Ga een wandeling maken, geef een kus aan je kinderen of bel met je oude moeder die geen social media gebruikt. Uiteindelijk, hoe verslavend social media ook is, heb je zelf een keus en kun je acties ondernemen om je minder te laten misleiden.


Het probleem zit hem niet in het nieuws maar in de behendigheid van social media-manipulatie om zoveel mogelijk te verdienen van onze aandacht.


Denk na! Think different!


Laat de menselijke drang naar bevestiging even los. Je weet en kan meer dan je denkt. Hier heb je geen bevestiging voor nodig.


Photo by Amine M'Siouri from Pexels

Photo by Amine M'Siouri from Pexels

© CQtrainer - Jeroen Jansen

De Culturele Tegenpartij

Zo na de persconferentie over de nieuwe Corona-maatregelen valt me weer op hoe de gemoederen in Nederland opwaaien. Ik hoor meteen de “Tegenpartij” van Kooten & de Bie herleven. Eigenlijk heel Nederlands. Ik zal uitleggen hoe ik dat zie.

Nederlanders hebben wel altijd hun mondje klaar. Ze vinden het fijn om hun mening te verkondigen. Ze zullen wel eens zeggen hoe het zit. Als je hier bent opgegroeid vind je dat heel normaal. Als kind word je in school geleerd je mening te verwoorden. Het wordt een uitgangspunt dat je dat kan. Hierdoor kunnen we ook eindeloos vergaderen en gaan we in de uitvoering het beleid weer in twijfel trekken. We kunnen ook ongestraft onze mening uiten zonder een lijfstraf te vrezen. Dit culturele trekje versterkt wanneer de mening juist niet wordt gevraagd en van je verwacht wordt gewoon te doen wat wordt opgedragen. Dan kun je er zeker van zijn dat de “Tegenpartij” van zich laat horen.

De andere kant van dit klaagvolkje is wel dat ondanks grote onenigheid ze kan samenwerken en op internationaal niveau één groot Oranje front vormt. Even geen verdeeldheid door meningsuiting! Want onder al dat geklaag zijn we o zo trots op ons kikkerlandje. Maar daar mag je als Calvinist natuurlijk niet mee te koop lopen.

vrijheid van meningsuiting

© CQtrainer - Jeroen Jansen