Culturele navigatie
CQ trainer - Jeroen Jansen

CQ = CULTURELE INTELLIGENTIE

Het individuele vermogen om intercultureel resultaat te boeken en open & flexibel te blijven buiten eigen culturele waarden en normen. Wanneer je je niet kan verbinden op cultureel niveau, maakt al je enthousiasme, charme en leiderschapsportfolio niet meer uit. Want je bent een blinde in het land van vreemden (Livermore, D.; 2015 "Leading with cultural intelligence").


Eenvoudig gezegd dus wanneer je buiten je eigen comfort zone bent en merkt dat je ervaring niet het gewenste effect meer heeft. Je kunt je afvragen hoe je je functie aan de andere kant van de wereld zou uitvoeren wanneer de omgeving, omgang en omstandigheden geheel anders zijn.


Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen 50 jaar heeft al aangetoond dat dit een significant verschil veroorzaakt. Culturele verschillen worden het meest onderschat in bedrijven en organisaties die internationaal werken. Alle investeringen en inzet krijgen namelijk geen voet aan de grond, want het wordt niet ondersteunt door de mensen met wie je zaken wilt doen.

Culturel Navigatie

De personen om ons heen, de omgeving en het materiaal voorhanden vormen onze culturele achtergrond. Deze culturele achtergrond beinvloed onze navigatie in contact met andere culturen op 3 niveaus:

  • Wat we denken (conceptueel)
  • Wat we doen (gedrag)
  • Wat we zien (presentatie)

CQ brengt inzicht op deze 3 niveaus.

Erin Meyer beschrijft dit helder in haar boek "The Culture Map".

Stacks Image 22

Deze site kan cookies gebruiken voor referentie.